Budapest som är Ungerns huvudstad, ligger mitt i Europa. Av hela Ungerns befolkning på cirka 10 miljoner bor strax under 2 miljoner av dem i Budapest.

Budapestfakta logo

Budapest är en kanske fortfarande en lite sliten stad då krigen och kommunisttiden fortfarande kan göra sig påminda, men Budapest är mest en mycket charmig, vacker och sevärd huvudstad. Budapest förenas av en mängd broar och utgörs av de två stadshalvorna Buda och Pest som är belägna till väster och öster om den mäktiga floden Donau. Stadsdelen Pest representerar stadens kommersiella och kulturella centrum. Buda är av lite mer historisk karaktär och där kan man t.ex. besöka slottshöjden med kungliga slottet. Budapest är känt för sina badhus där vattnet kommer från varma källor.

Vädret i Budapest

Vår och höst brukar temperaturen ligga kring 15-20 grader i Budapest. På sommaren brukar den ligga rätt stabilt runt 25-30 grader (men periodvis avsevärt varmare i juli-augusti) och till vintern ser vi oftast enbart ett par plusgrader på termometern.

Priser i Budapest

En billigare måltid på restaurang i Budapest kan du få för cirka 7 500 ungerska forinter, motsvarande cirka 50 svenska kronor. Ett meal på McDonalds går också på cirka en femtilapp. Vill du äta lite bättre på mer mellanklassrestaurang får du slänga upp cirka 250 spänn för en 3-trerättersmiddag (för två personer då). En halvliter öl får du för sådär 10 kronor (på krogen) och en kaffe för 15 kronor. Att ta sig runt i Budapest är också billigt; en enkelbiljett inom stan kostar motsvarande 11 svenska kronor.

Budapests sevärdheter

Badhus széchenyi i Budapest
Staden präglas av en turkisk badhustradition som grundar sig i den 150-åriga tidsepok då Budapest tillhörde det Osmanska riket även slarvigt benämnt som det Turkiska riket. På Pestsidan intill stadsparken, Városliget, finner vi Széchenyi som är Europas största badhus.

margitsziget budapest
Margitsziget – Margaret Island, erbjuder en fridfull miljö och en bra utflykt om man vill snabbt komma iväg från storstadens puls. Stora gröna ytor, trädgårdar och en massa nöjen erbjuder denna ö mitt i Budapest. Här finns allt från romantiska promenader, till simbassänger, historiska byggnader och nattklubbar.

Utflykter som ni kan lägga till skälv.

ANDRA RESOR SOM BALTIC EXPRESS HAR:
Polenresor Baltic ExpressBuss AB Skolresor / Vitabussarna / Resor till Budapest Resor till Prag / Flygresor till Auschwitz / Bussresor till Auschwitz / Tågresor till Auschwitz / Billigaskidresor

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share